Viisi kesäteatteriesitystä, jotka sinun on koettava tänä kesänä

Kuva: Pyynikin Kesäteatteri; Leena Klemelä

Suuntaa tänä kesänä maakuntamatkalle ja koe kotimaa uusin silmin kesäteatterin parissa. Lähditpä lähelle tai kauas, teatterin siivin pääset toisiin maailmoihin.

1. Kaupungin keinovaloista pohjoisen taivaan tuliin

­

Miten käy, kun kaupunkikyttä muuttaa takaisin lapsuutensa kotiseuduille maaseudun maisemiin? Tampereen Pyynikin kesäteatterin tuoreessa Taivaan tulet -esityksessä etelän keinovalot vaihtuvat pohjoisen taivaan tuliin, mutta ihmissuhdekiemurat seuraavat silti matkassa mukana – ja viinatrokaritkin pitäisi saada vangittua. Timo Parvelan ja Kari Väänäsen käsikirjoittamaan tv-sarjaan pohjautuva näytelmä repii hurttia huumoria kaupungin ja maaseudun vastakkainasettelusta. Oman lisänsä teatterikokemukseen tuo pyörivä katsomo, joka tarjoaa eturivin näkymän vuoroin Pyynikinharjulle, vuoroin Pyhäjärven kimmeltävään horisonttiin.

2. Soulin säveliä Samppalinnassa

Ave Mariat alkavat rullata hieman tavanomaista svengaavampaan tahtiin, kun kapakkalaulaja muuttaa nunnaluostariin mafiosoja pakoon. Turun aarre, Samppalinnan kesäteatteri, esittää läpi kesän runsasjuonista Nunnia ja Konnia -musikaalikomediaa soulin, gospelin ja discon säestämänä. Maailmalla yli neljän miljoonan katsojan sydämet sulattanut menestysnäytelmä nähdään nyt ensimmäistä kertaa ulkoilmaversiona. Hulvaton tarina kietoutuu rajoja ylittävän ystävyyden ympärille ja jättää hyvän mielen pitkäksi aikaa.

3. Identiteetin etsintää laskettelurinteen kupeessa

Kun ruotsalainen sielu majailee suomalaisessa ruumiissa, ei auta kuin aloittaa identiteetinmuutostalkoot. Miika Nousiaisen Hittiromaaniin perustuva Vadelmavenepakolainen nähdään tänä kesänä Teatteri Eurooppa Neljän versioimana Jyväskylän kupeessa Laajavuoren laskettelukeskuksessa. Mustaan huumoriin hukutettu tarina tarkastelee suomalaisuutta pilke silmäkulmassa. Vaikka itseään etsivälle Virtaselle taival kahden kansalaisuuden välillä ei ole ruusuilla tanssimista, tarjoaa sompailun seuraaminen katsojille ratkiriemukkaan parituntisen Laajavuoren jylhissä maisemissa.

4. Voi veljet, mikä farssi

Irrottelunnälkäisen komediaviihteen ystävän kannattaa suunnata tänä kesänä Heinolaan.

Täpäriä tilanteita ja hillittömiä hätävalheita sisältävä Voi Veljet! -näytelmä valtaa Heinolan kesäteatterin lavan kesä–heinäkuussa. Hyvää tarkoittava veljeskopla sotkee pariskunnan adoptioaikeet omintakeisilla auttamiskeinoillaan – ja epätoivoiset salailupyrkimykset sekoittavat pakkaa entisestään. Putouksesta tutun Jaakko Saariluoman ohjaamaa hervotonta farssia tähdittää nimekäs näyttelijäkaarti: lavalla nähdään muun muassa Risto Kaskilahti ja Sari Puumalainen.

5. Kun kohtalo puuttuu peliin

Vilénien perheestä ei pontta ja ideoita puutu. Kohtalon puuttuessa peliin suunnitelmat ja haaveet menevät kuitenkin kertaheitolla uusiksi. Mitä tapahtuu, kun huoltamoa pitänyt pariskunta päätyy yhtäkkiä maatilan isännäksi ja emännäksi? 80-luvun huippusuosittuun televisiosarjaan perustuva Tankki täyteen 2 – Maallamuuttajat -hittikomedia nähdään tänä vuonna Meri Oulun kesäteatterissa. Hulvaton perheseikkailu hauskuuttaa nimekkään näyttelijäkaartin voimin sekä aikuisia että perheen pikkuväkeä.

Info

Mitä? Yhdistä lomakauden perinteinen kesäteatterikäynti maakuntamatkaan ja kierrä useampi esitys kerralla

Missä? Kesäteatteria järjestetään moneen makuun ympäri Suomen

Milloin? Sesonki kestää tyypillisesti toukokuusta elokuun loppuun

Mitä maksaa? Lippujen hinnat vaihtelevat pääosin 15-35 euron välillä

Kenelle? Kaikille kulttuurinnälkäisille ja komediaa arvostaville perheistä parikymppisiin

Lue lisää: www.pyynikinkesateatteri.fi, www.samppalinnanteatteri.fi, www.teatterieurooppanelja.fi, www.heinola.net, www.merioulu.fi