Valtakunnallinen lounaspäivä

”Edenred halusi muistuttaa suomalaisia lounastauon tärkeydestä työhyvinvoinnille julistamalla perjantain 16.9.2016 valtakunnalliseksi lounaspäiväksi. Haastoimme kaikki suomalaiset viettämään lounaspäivää ja kutsumaan kaverin mukaan lounaalle”, sanoo Edenredin toimitusjohtaja Markus Mustelin.

Lounaspäivän päätapahtuma järjestettiin Helsingissä Hietaniemen kauppahallissa, jossa ravintolat muistivat asiakkaita alennuksilla, dj huolehti lounasajan tunnelmasta ja tarjolla oli maksutonta lounasjoogaa. Valtakunnalliseen lounaspäivään osallistui muitakin ravintoloita ympäri Suomea, jotka tarjosivat asiakkailleen alennuksia tai kaupanpäällisiä. Päivän pääasiallinen tarkoitus oli, että jokainen suomalainen viettäisi päivää lähtemällä työkaverin kanssa lounaalle työpaikan ulkopuolelle. Päivällä haluttiin myös innostaa suomalaisia liikkumaan lounastauon aikana pois omalta työpisteeltä ja unohtamaan työasiat hetkeksi.

Hietsun hallissa lounastettiin perjantaina 16.9.

”Säännöllinen lounastauko auttaa palautumaan työn kuormituksesta jo työpäivän aikana. Lounastauon aikainen palautuminen on puolestaan yhteydessä vähäisempään uupumusasteiseen väsymykseen. Tehokkaimmillaan lounastauko on silloin, kun työntekijä saa itse päättää, missä ja millä tavalla sen viettää. Tehokkaan irrottautumisen takaamiseksi olisi hyvä viettää lounas ilman, että puhuisi tai edes ajattelisi mitään työasioihin liittyvää. Tätä helpottaa liikkuminen pois työpaikalta, jos se vain on mahdollista”, kertoo Tampereen yliopiston työkuormituksesta palautumista käsittelevää tutkimusprojektia vetänyt professori Ulla Kinnunen.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että lounastauon viettäminen säännöllisesti, mahdollisuus päättää itse lounastauon viettotavasta ja työasioiden siirtäminen pois mielestä olivat yhteydessä onnistuneeseen lounastauon aikaiseen palautumiseen. Lisäksi onnistunut lounastauon aikainen palautuminen ylläpiti työntekijöiden hyvinvointia pitkällä aikavälillä.

”Lounastauoilla on tärkeä merkitys myös työviihtyvyyden kannalta. Ruokapöytäkeskustelut edistävät tiedonkulkua työntekijöiden välillä ja luovat avoimempaa työympäristöä, kun työkaverit tutustuvat toisiinsa työpaikan ulkopuolisten lounaskeskustelujen äärellä”, kommentoi Työterveyslaitoksen asiantuntija Jaana Laitinen.

 

Vinkit virkistävään lounastaukoon, jotka lounasravintolakin voi jakaa asiakkailleen:

  • Poistu omalta työpisteeltä ja haukkaa raitista ilmaa matkalla lounaspaikkaan
  • Lähde porukalla syömään ja keskustele muista kuin työasioista
  • Irrottaudu työstäsi
  • Älä syö liian raskaasti

Katso varoittava esimerkki tyypistä, joka ei malta pitää lounastaukoa:

Tuottaako lounaalle lähtö ylimääräistä stressiä? Osallistu valtakunnalliseen lounaspäivään 16.9. ja kutsu kaverisikin!

Älä käpälöi kaverin eväitä, osallistu lounaspäivään 16.9!

TYÖNANTAJA

Voit lukea lisää lounas- ja virike-eduista Edenredin sivuilla. Voit myös ottaa meihin suoraan yhteyttä tai tehdä sopimuksen kätevästi verkossa!

Seuraa meitä LinkedInissä!

 

TYÖNTEKIJÄ

Lue lisää lounasedusta.

Lue lisää virike-edusta.

Seuraa meitä Facebookissa!