Näin hyödyt lounas- ja liikuntaetujen verohelpotuksesta

Lounasetua on voi tarjota kahdella eri tavalla

Lounasetu on 25 % verovapaata, mikä tekee siitä kustannustehokkaan ja edullisen tavan tukea ja motivoida työntekijöitä. Työnantaja voi päättää, tarjoaako lounasedun työntekijälle luontoisetuna vai lounasvähennyksenä. Vuoden 2018 luontoisetupäätöksen mukainen lounasedun nimellisarvon vähimmäismäärä on 6,50 e ja enimmäismäärä on 10,40 e.

Esimerkki 1. Lounasvähennyksessä työntekijä maksaa lounasedusta työnantajalleen verotusarvon 75 % verran, kuitenkin vähintään 6,50 € – tällöin ei synny verotettavaa etuutta.

Työnantaja tarjoaa työntekijälle lounasetua 200 € kuukaudessa. Työntekijä maksaa edusta 75 % x 200 €= 150 €, joka vähennetään häneltä palkasta. Työnantaja maksaa edusta vain 25 % eli 50 €, mutta voi vähentää tämän verotuksessaan.

 

Esimerkki 2. Luontoisetuna tarjottu lounasetu on verotettavaa ansiotuloa ja käsitellään palkkana. Edun verotusarvo lisätään palkkaan, jolloin siitä maksetaan henkilökohtaisen veroprosentin mukainen tulovero. Työnantaja maksaa lounasedusta nimellisarvon sekä työnantajamaksut 75% osalta, mutta voi vähentää nämä kulut verotuksessa.

Työnantaja tarjoaa työntekijälle lounasetua 200 € kuukaudessa. Työntekijän palkkaan lisätään edun verotusarvo 0,75 x 200 € = 150 €. Työntekijä maksaa 150 €:sta henkilökohtaisen veroprosenttinsa mukaisen veron. Työnantaja maksaa edusta 200 € + työnantajamaksut 75% osalta (esim. 150 € x 22,5% = 33,75 €).

 

Kumpikin tapa tarjota lounasetuutta tekee lounastamisesta työntekijälle edullisempaa ja tukee työntekijän monipuolista ja terveellistä ruokailua. Lounasedun ansiosta työntekijä voi säästää jopa yli 500 euroa vuodessa. Työntekijä voi laskea omat säästönsä Edenredin säästölaskurilla.

Etuuden määrä määräytyy työssäolopäiviä kohden. Etuutta voi antaa keskimäärin 21 seteliä tai latausta kuukautta kohden.

 

Liikunta- ja kulttuurietua voit tarjota aina 400 euroon asti vuodessa

Työnantaja voi tarjota työntekijälle liikunta- ja kulttuurietua verovapaasti enintään 400 euroa vuodessa. Työnantaja voi tarjota joko koko etuuden tai työntekijä voi maksaa edusta omavastuuta. Virike-etuuden määrä ja omavastuun osuus on täysin työnantajan määriteltävissä. (7)

 

Esimerkki 1. Työnantaja tarjoaa virike-etua 300 €/työntekijä niin, että työntekijällä on 20 % omavastuu. Työntekijältä vähennetään 60 € (20 % x 300 €) palkasta ja hänelle ladataan Virikekortille saldoa tai annetaan Virikeseteleitä 300 € edestä. Työnantaja voi taas vähentää verotuksessa maksamansa Virike-etuuden määrän eli 240 €.  

Esimerkki 2. Työnantaja tarjoaa työntekijälle täydet 400 € Virike-etua ilman omavastuuta. Työntekijälle ladataan 400 € edestä Virike-etua kortille tai tarjotaan etuus seteleinä. Työnantaja voi vähentää koko 400 €:n etuuden / työntekijä verotuksessa.

 

Edenredin valikoimasta löydät kolme vaihtoehtoista ratkaisua etujen tarjoamiselle: seteli, kortti tai mobiili. Edenred on myös ainoa työsuhdepalveluratkaisujen tarjoaja, jonka maksuvälineen voi lisätä Apple Payhin. Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä alla olevan lomakkeen kautta.