Rössypotussa maistuvat perinteet ja vivahdus pekonia

Maku

Tiistaisin ja torstaisin Oulun kauppahallin kahvilassa tarjoillaan ruokalajia, joka on osalle suomalaisista lähes tuntematon. Loppujen mielipiteet se puolestaan jakaa. Pohjoissuomalaista perinneruokaa rössypottua joko rakastaa tai vihaa. Veripaltusta, perunoista, sipulista ja sianlihasta valmistetulla keitolla on kuitenkin vankka asema oululaisten sydämissä.

Perinneannosta on turha pelätä. Kunnon reseptillä valmistettuna keitto on varsinaista lohturuokaa: lempeän makuista, kuin kulmistaan pyöristettyä lihasoppaa. Sianliha tuo kielelle pekonisen vivahteen. Maut eivät puske liikaa läpi ja keitto lämmittää sisuskaluja mukavasti. Lasillinen kylmää maitoa ja pari siivua lämmintä rieskaa täydentävät aterian.

Koostumus

Rössypottua syödessä ei hampaissa rousku. Keitto on haudutettu pehmeäksi, perunat antavat helposti periksi eikä palttukaan pistä purijalle vastaan. Kokemattomammalle pohjoisen kävijälle veripalttu saattaa olla hieman eksoottinenkin ruoka-aine. Paras verrokki löytyy veriletusta – palttu on kuin sen paksumpi versio, päältä rapsakampi ja sisältä pehmeämpi.

Ulkonäkö

Rössypottulautasen eteensä saatuaan huomaa heti, että nyt syödään rehtiä suomalaista perinneruokaa. Tätä keittoa voisi kuvitella kauhovansa kulhoon isosta pitopadasta koko suvun yhteen keräävissä juhlissa. Rössypotun särpiminen hentoisilta posliinilautasilta tuntuisi hassulta – siksi ruoka tarjoillaankin ihan tavallisesta, tukevasta syvästä lautasesta. Esillepanolla on turha prameilla, sillä tunnelma on tärkein.

Tunnelma


Kauppahallin kahvila kannattaa kokea jo pelkästään sen kotoisuuden vuoksi. Tilaa hallitsee historiaa henkivä puusisustus seinälle ripustettuine ryijyineen. Rössypotun lisäksi tarjolla on muutakin mummon padoista muistuttavaa apetta: rehtiä lohikeittoa, riisipuuroa rusinasopalla ja leivänpäällisenä itse graavattua kalaa.

Sijainti keskellä Kauppatoria Toripoliisi-patsaan kupeessa kruunaa kokonaisuuden. Paikalliselle lounasmatka on merellinen irtiotto arkeen, Oulussa vierailevalle taas täydellinen tilaisuus tutustua kaupungin nähtävyyksiin.

Info

Mikä? Oulun kauppahallin kahvila

Missä? Oulun Kauppahalli, Kauppatori Oulu.

Mitä tarjoilee? Kodikasta keittolounasta, itse tehtyjä leivonnaisia ja pikkusuolaisia sekä kahvia. Rössypottua tarjolla tiistaisin ja torstaisin.

Milloin auki? Ma–to 8–17, pe 8–18, la 8–15

Mitä maksaa? Keittolounas 6,90 e, muut 5-10e.