Lounasetu toimii koko työyhteisön hyväksi

Lounasedulla on monia positiivisia vaikutuksia sekä yksittäisen työntekijän hyvinvointiin että koko työyhteisön ilmapiiriin ja työnantajayrityksen menestykseen. 96 % työnantajista on sitä mieltä, että lounasetu lisää työntekijöiden hyvinvointia ja 98 % uskoo sen lisäävän henkilöstön työtehoa. Tätä uskomusta tukee Tampereen yliopistossa tehty tuore tutkimus, jonka mukaan lounastauon pitäminen 4–5 kertaa viikossa ja sen viettäminen mahdollisuuksien mukaan työpaikan ulkopuolella vaikuttavat jaksamiseen ja työtehoon. Lue artikkeli tutkimustuloksista

Oletko harkinnut lounas-edun tarjoamista, mutta mietitkö, mikä olisi paras tapa tarjota etua tai miten etua verotetaan? Kokosimme alle tiiviin paketin lounas-edun maksutapavaihtoehdoista, sekä kerromme muutaman esimerkkilaskelman avulla, miten eduista saa verohelpotuksen.

Lounasedun verotus

Lounasetu on 25 % verovapaata. Työnantaja voi päättää, tarjoaako lounasedun työntekijälle luontoisetuna vai lounasvähennyksenä. Vuoden 2017 luontoisetupäätöksen mukainen lounasedun nimellisarvon vähimmäismäärä on 6,40 € ja enimmäismäärä on 10,30 €.

Luontoisetuna eli palkan päälle maksettu lounasetu on 75% osalta verotettavaa ansiotuloa ja käsitellään palkkana. Lounaskortille maksetun edun verotusarvo lisätään palkkaan, jolloin siitä maksetaan henkilökohtaisen veroprosentin mukainen tulovero. Työnantaja maksaa lounasedusta nimellisarvon sekä työnantajamaksut 75% osalta, mutta voi vähentää nämä kulut verotuksessa.

Esimerkki 1. Työnantaja tarjoaa työntekijälle lounasetua 200 € kuukaudessa. Työntekijän palkkaan lisätään edun verotusarvo 0,75 x 200 € = 150 €. Työntekijä maksaa 150 €:sta henkilökohtaisen veroprosenttinsa mukaisen tuloveron (esim. 150 € x 35% = 52,50 €). Työnantaja maksaa edun nimellisarvon 200 € + työnantajamaksut 75% osalta (esim. 150 € x 22,5 % = 33,75 €).

Lounasvähennyksessä työntekijä maksaa lounasedusta työnantajalleen verotusarvon 75 % verran, kuitenkin vähintään 6,40 € – tällöin ei synny verotettavaa etuutta.

Esimerkki 2. Työnantaja tarjoaa työntekijälle lounasetua 200 € kuukaudessa. Työntekijä maksaa edusta 75 % x 200 €= 150 €, joka vähennetään häneltä palkasta. Työnantaja maksaa edusta vain 25 % eli 50 €, mutta voi vähentää tämän verotuksessaan.

Kumpikin tapa tarjota lounasetuutta tekee lounastamisesta työntekijälle edullisempaa ja tukee työntekijän monipuolista ja terveellistä lounasta. Työntekijä voi laskea omat säästönsä Edenredin säästölaskurilla.

Etuuden määrä määräytyy työssäolopäiviä kohden. Etuutta voi antaa keskimäärin 21 lounaan verran kuukaudessa. 

Edenredin valikoimassa on kolme vaihtoehtoa lounasedun tarjoamiselle

Perinteinen Lounasseteli. Lounasseteli eli kaikille suomalaisille tuttu Lounari, tuli markkinoille jo vuonna 1974. Lounarit käyvät maksuvälineenä yli 13 000 ravintolassa ympäri Suomea. Lounarin arvon voi valita viidestä eri vaihtoehdosta 8,20 € ja 10,30 € väliltä. Tilaa valitsemasi määrä seteleitä vaikkapa suoraan toimistollesi ja jaa ne työntekijöillesi. Lisätietoa lounasseteleistä

Lounaskortti. Lounaskortit ovat yleistyneet viime vuosien aikana huomattavasti. Lounaskortti käy Lounassetelin tavoin maksuvälineenä yli 13 000 ravintolassa ympäri Suomea. Lounasetua ladataan verkkotyökalussa esim. kuukausittain kortille. Sähköinen ratkaisu mahdollistaa nopean ja kustannustehokkaan hallinnoinnin. Halutessanne työntekijä voi ladata kortille saldoa myös itse. Työntekijä tarkistaa saldonsa mobiilisovelluksesta. Lisätietoa korttivaihtoehdosta

Mobiilimaksu. Uutena maksutapana tarjoamme kaikille lounaskorttiasiakkaille mobiilimaksuvaihtoehdon. Mobiilimaksaminen on nopeaa ja vaivatonta, sovellus näyttää lähellä olevat ravintolasi, valitse ravintola ja syötä lounaan summa. Ja ei kun syömään kännykkää näyttämällä!

 

Puuttuuko teiltä vielä yksi suomen suositummista työsuhde-eduista? Tue päivän tärkeintä taukoa ja tarjoa henkilöstölle lounasetu! Ota yhteyttä niin hoidetaan teillekin tämä etu kuntoon. 

 

Lounasedulla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia henkilöstön työhyvinvointiin, työtehoon sekä työstä palautumiseen. Lue artikkeli tuoreen lounastutkimuksen tuloksista.

Tiesitkö, että yli 70% työpaikoista tarjoaa henkilöstölleen liikuntaedun liikuntaseteleillä tai vastaavilla maksuvälineillä? Lue lisää

Lue, kuinka lisätä työhyvinvointia henkilöstöeduilla